Allergier & Intolerancer

FoodPrint® 200+ fødevareintolerance test

Hvad testes der for?

FoodPrint® 200+ fra Cambridge Nutritional Sciences anvender avanceret immunoassay-mikroarray-teknologi til at detektere fødevarespecifikke IgG-antistoffer mod 220 forskellige fødevarer.

Hvad er en IgG?

IgG står for Immunoglobulin (type G). Immunoglobuliner er en klasse af proteiner, der fungerer som antistoffer produceret af immunsystemet som reaktion på fremmedlegemer, der trænger ind i kroppen.

Der er flere forskellige typer immunglobuliner, hvor IgA, IgE, IgG, IgM er de mest kendte.

Hvorfor forårsager fødevarer et IgG-respons?

Generelt nedbrydes fødevarer under fordøjelsen til deres bestanddele, f.eks. aminosyrer, glycerider etc.

Disse passerer uskadeligt gennem tarmen og ud i blodbanen. Men lejlighedsvis er små fragmenter af delvist fordøjede eller ufordøjede fødevarer i stand til at passere gennem tarmvæggen ind i blodbanen, hvor de genkendes af immunsystemet som værende ‘fremmede’.

Immunsystemet reagerer ved at danne IgG-antistoffer mod disse fødevarer.

Giver høje IgG-antistofniveauer symptomer?

Når en fødevare får kroppen til at producere høje niveauer af IgG, kombinerer disse antistoffer sig med proteinet i maden og danner et “antigen-antistof kompleks”.

Disse komplekser elimineres normalt af andre celler i immunsystemet. Men hvis immunsystemet er overbelastet, bliver disse uopløselige molekyler deponeret i væv i kroppen, hvilket forårsager kronisk inflammation og den efterfølgende produktion af symptomer.

Er det muligt at have høje IgG-niveauer og ikke opleve symptomer?

Ja, nogle mennesker har høje IgG-niveauer til visse fødevarer, men har overhovedet ingen symptomer.

Dette skyldes højst sandsynligt, at deres immunsystem er ekstremt effektivt til at fjerne antigen-antistofkomplekserne, før de har chancen for at blive aflejret i vævene og forårsage et problem. Selvom det er rigtigt, at visse almindelige fødevarer er mere tilbøjelige til at vise et positivt resultat, f.eks. hvede, mælkeprodukter, soja.

Årsagen til dette er, at disse fødevarer indtages regelmæssigt i vores kost, og sammen med fordøjelsesproblemer kan dette øge sandsynligheden for, at kroppen kan reagere på dem. Selvom en eliminationsdiæt altid vil være guldstandarden, er fordelen ved at lave en fødevareintolerancetest, at den hurtigt vil være i stand til at vise, hvilke af de fødevarer, der spises regelmæssigt, der er et potentielt problem.

Derudover er testene i stand til at fremhæve mere usædvanlige fødevarer, som en person måske ikke har overvejet at fjerne fra deres kost.

Hvorfor teste for IgG-antistoffer mod fødevarer?

Effektiviteten af en diæt baseret på måling af IgG-antistoffer, der er specifikke for fødevarekomponenter, er blevet påvist under en række tilstande, både i uafhængige undersøgelser og klinisk praksis. Der er opnået fremragende resultater hos patienter med migræne, IBS og fedme.

Hvad skal overvejes inden testning – Kan jeg tage testen, hvis jeg er gravid?

En fødevareintolerancetest anbefales ikke under graviditet, da immunsystemet er undertrykt. Dog burde 4-6 uger efter fødslen være ok.

Hvad skal overvejes inden testning – Hvad er den nedre aldersgrænse for test?

Cambridge Nutritional Sciences (CNS) eksisterende politik for en lavere aldersgrænse for testning for IgG-fødevareantistoffer er, at vi ikke anbefaler testning på børn under 2 år.

Vi baserer dette på European Society for Pediatric Gastroenterology, Hepatology, and Nutrition Guidelines for the Diagnosis of Celiac Disease 2012, som fastslår, at der er mulighed for, at falske negative resultater forekommer hos spædbørn yngre end 2 år. Dette var relateret til det faktum, at spædbarnets tarm er mere permeabel end en voksens, kombineret med umoden slimhindeimmunitet, der stadig er i indlærings- og udviklingsstadiet.

Vi har brugt dette kriterium, da antistofmålinger i cøliaki er sammenlignelige med fødevare-IgG-målinger, der anvendes i vores fødevareintolerancetest. Vi er dog opmærksomme på, at der faktisk ikke er offentliggjorte retningslinjer, der specifikt angiver en minimumsalder for testning for sådanne IgG-antistoffer, f.eks. indikerer retningslinjerne for testning for cøliakiantistoffer, at en sådan testning kan udføres når som helst efter introduktionen af gluten i kosten. Når sådanne anmodninger modtages fra en lovreguleret fagmand, vil beslutningen om, hvornår og hvilke tests der skal udføres, forblive den anmodende klinikers ansvar.

Hvad bør overvejes før testning – Er der nogen medicin, som jeg bør undgå, når jeg tager en fødevareintolerancetest, på grund af dens potentielle virkning på resultaterne?
Kunder bør undgå brugen af immunsuppressiv medicin, hvis det er muligt, hvis de udfører disse tests, da de kan have indflydelse på resultaterne.

Svartid: op til 2 uger

Hvem egner analysen sig til?

FoodPrint® 200+ fra Cambridge Nutritional Sciences tester fødevareintolerance for 220 fødevarer. Mere specifikt måler analysen IgG-antistoffer, som kan dannes over for bestemte proteiner i fødevarer.

Analysen kan eksempelvis være relevant ved følgende symptomer:

  • ADD/ADHD
  • Autisme
  • Migræne/Hovedpine
  • Kroniske øreinfektioner
  • Eksem
  • Tarm malabsorption
  • Søvnløshed
  • Irritabelt tarmsyndrom
  • Rheumatoid arthritis

Vil du være en del af vores nyhedsbrev?

Få ekslusiv adgang til vores seneste tilbud, samt inspiration til at opretholde en sund og vital krop, uanset alder.